Ceaiul de mușețel

2022, Proze | 0 comentarii

de Mihail Grămescu

− Cine face atâta scandal acolo? Să intre cel cu bonul cel mai mic! Și ce-mi pasă că dumneata ai venit de la ora 10. Puteai să vii și de la patru dimineața! Adică, vreau să zic că, da’ce, îmi faci dumneata ordine cum se intră în cabinet? Păi, de ce crezi dumneata că dăm noi bonuri, ca pacienții să intre după cum îi taie pe ei capul și i se năzare fiecăruia?

− Intrați, tovarășa. Numele, locul de muncă. Aveți fișă? Da, am găsit-o. Ce-ați adus aici? Vai, dar nu trebuia să vă deranjați. Bine, acum dacă tot le-ați adus, am să iau una, că-mi plac bomboanele, dar altă dată să nu vă mai… Da, lăsați-le acolo. Ce vă supără? Căscați gura mare: Așa! Așa! Vai ce inflamat e apendicul! Fumați? Să nu mai fumați! V-am scris aici o rețetă. Și, nu uitați: de trei ori pe zi înainte de masă, câte un ceai de mușețel călduț. Sunt la modă tratamentele na-tu-ra-le! În toată lumea, ceaiurile de plante sunt pe primul loc: eu nu-s ca alții, nu zic nu, luați și medicamentele prescrise aici, dar ceaiul de mușețel ajută foarte mult. Ei, gata, la revedere! Să mai treceți pe la noi, ne-a făcut plăcere. Și, mulțumesc… foarte bune bomboanele. Dar mai bine le duceați copilului. Următorul!

− Ce-i mamaie? Ce faci atâta scandal? Scoate limba! N-ai nimic în gât! Ce? conjunctivită? Eu te rog să nu mă înveți tu pe mine meserie: spune ce te supără și nu da diagnostice, că nu ești doctor! Aha, deci ochii! O să-ți dau o rețetă. Fumezi? Bei? Bine. Uite aici, și să te speli zilnic cu ceai de mușețel. De cât mai multe ori pe zi, să nu uiți − ceaiul de mușețel este foarte bun! Să te speli cu cât mai mult ceai de mușețel! Următorul!

− Ce vă supără? Aha! Bine, gata, am înțeles! Fumați? Beți? Foarte rău! Vedeți, păi de aia, de acolo se trage totul! Să nu mai beți! Ia uite ce galbeni vă sunt ochii! Și, în fiecare seară, gargară cu ceai de mușețel. Luați tratamentul prescris, dar să știți că numai ceaiul de mușețel ajută.

− A, ia te uită cine a mai venit pe la noi! Ce mai faceți? Nu vă simțiți bine? Ei, nu-i nimic, o să treacă. Sigur că o să vă treacă, ce soi de întrebare e asta? Fumați? Beți? Foarte bine. Am să vă prescriu eu ceva care o să vă facă bine, o să vedeți. Desigur, nu trebuie să vă așteptați din partea noastră la minuni, nu suntem nici noi decât oameni! Luați medicamentele pe care vi le-am scris eu aici și un ceai de mușețel în fiecare seară − bine? − și rămâne să ne mai vedem peste două săptămâni, cu analizele astea făcute. Da, peste două săptămâni, și să nu vă mai aud cu gândurile astea-n cap, că nu știu ce vă fac…

− Ei, cine mai e? Să intre dânsa, că stă de mult. Și ce-mi pasă mie de bonul dumneavoastră, bonurile sunt date numai ca să avem noi o evidență, de intrat se intră în ordinea venirii! Păi cum adică, ăla care a venit de trei ore să stea aici ca prostu’, și matale, care ai luat bonul dimineață și pe urmă te-ai plimbat, să vii să intri imediat, fără nicio rușine? Și te rog, să nu-mi faci mie ordine cum să primesc pacienții!

− Ia spuneți, ce aveți? Da. Am înțeles. Fumați? Beți? Bineee…Tușiți! Spuneți 33. Tușiți! Așa. Acum puneți picior peste picior. Nu așa, că nu suntem aici la bar, domnișoară! Aveți un dezechilibru calciu-fosfor. Am studiat problema asta în ultima vreme și nici nu știți câte complicații dau dezechilibrele astea calciu-fosfor. Ca să nu mai vorbim de fumat și băut. Luați astea, și nu uitați, în fiecare seară, un ceai de mușețel face foarte bine.

− Ce-ați pățit la mână? Vai, vai, vai! Și ce credeți că suntem noi aici, Spitalul de urgență, post de prim ajutor? Noi suntem circă sanitară. Bine, hai: unde lucrați? Și v-ați accidentat în timpul producției? Bine că nu, că altfel nu puteam să fac nimic pentru dumneavoastră, trebuia să vă duceți la forul de resort să constate. Accidentele de muncă au un alt statut. Uite, v-am pansat, gata − stați așa patruzeci și opt de ore − aveți grijă să nu udați pansamentul când vă spălați. După ce scoateți pansamentul vă mai dați și cu saprosan câteva zile. Și, ah, era să uit: spălați-vă de cel puțin două-trei ori pe zi, până la completa cicatrizare, cu ceai de mușețel. E foarte bun.

Autor