Veșnicii din Balcani

2020, Banda desenată | 0 comentarii

de Dodo Niță

În taverna « Pisica Neagră » din Viena, într-o seară de toamnă a  secolului XVIII, are loc o bătaie între beţivi, cum s-au mai văzut atâtea. Dar beţivii sunt de fapt vampiri şi ei se bat pe viaţă şi pe moarte cu un vampir renegat pe nume  Cen, căruia i se alătură un brav luptător, Marko Kraljevic, un prinţ sârb nemuritor. În altă parte a Vienei, un grup de aristocraţi vampiri încearcă să-l convingă pe Mozart să le compună o liturghie pentru morţi – un recviem. În fine, Cen intră în posesia unei hărţi misterioase care îl va duce într-un loc tainic. Toată acţiunea poveştii este presărată cu bătăi năprasnice  şi se derulează pe fundalul  Recviemului în re minor al lui Mozart (rândurile de casete sunt separate de portative cu note muzicale desenate laborios).

Acesta este pe scurt subiectul albumului Recviem, primul episod din seria « dark fantasy »  Veşnicii creată de Marko Stojanovic, cunoscut  autor BD sârb şi director al Şcolii de benzi desenate din Lescovac, un orăşel din sudul Serbiei, cunoscut internaţional în special pentru Întâlnirea tinerilor autori BD din Balcani, o manifestare organizată de aproape 20 de ani. Primul episod a fost desenat de Marko Nikolic şi  Dejan Nenadov şi a fost publicat iniţial în  anul 2007, în paginile revistei de benzi desenate Politikin Zabavnik. Vor urma alte nouă episoade, apărute  sub formă de albume, seria fiind editată chiar de către creatorul său, Marko Stojanovic, cu sprijinul financiar al municipalităţii Leskovac şi difuzată de distribuitorul de benzi desenate Darkwood. În episoadele următoare  Cen şi Marko, ghidaţi de harta misterioasă şi urmăriţi de ferocii vampiri Damien şi Mercer, vor continua căutarea lor, până vor ajunge la Balor Deochiul, un zeu exilat pe Pământ, ce vrea să pună stăpânire pe lume…

Apreciată atât pentru calităţile sale narative cât şi grafice, seria  a fost premiată la diverse Saloane Internaţionale de Benzi Desenate (Belgrad, Veles etc.) sau de către editorii unor publicaţii specializate precum Stripoteka. De notat că  la seria Veşnicii au colaborat, într-un fel sau altul, peste 200 de desenatori din  Serbia, Croaţia, Slovenia, România, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Muntenegru, Macedonia, Grecia, Turcia, Spania, Slovacia, Germania, Rusia şi  Brazilia! Fapt unic în analele benzii desenate europene!Episoade din seria Veşnicii au apărut în diverse publicaţii din majoritatea ţărilor care, cândva, au alcătuit Jugoslavia:  Serbia, Macedonia, Bosnia Herţegovina, Croaţia dar şi în Bulgaria, Cehia, Marea Britanie  şi  România (revistele BDC şi TDB).

În anul 2019, sub egida “Ah, BD!”, Marian Mirescu a editat în limba română primul episod din serie, Recviem. El a fost tipărit alb-negru (în condiţii tipografice excepţionale, cu coperţi cartonate). Traducerea în limba română a fost asigurată de Dragan Predic, un sârb cu origini vlahe din Kladovo (peste Dunăre de Turnu Severin). Coperta a fost desenată  de timişoreanul Dan Ianoş, artist BD publicat în Franţa, iar logo-ul seriei a fost creat de binecunsocutul artist bucureştean  Tudor Popa. În urma acestei colaborări transfrontaliere a rezultat un album excepţional, cum rar se găseşte pe mica scenă a benzii desenate din România. El reprezintă o încununare a eforturilor lui M. Mirescu în activitatea sa de promovare a benzii desenate sârbeşti în ţara noastră.

Autor